Tort cu mere caramelizate

Tort cu mere caramelizate

Rețeta de tort cu mere caramelizate este asul meu din mânecă. Este un desert rapid, păcătos, delicios. În plus, ador mirosul de mere cu scorțișoară în orice anotimp.

Este o rețetă rapidă, cu care nu puteți da greș. Îl puteți orna cu frișcă sau cu cremă de caramel, sau îl puteți lăsa simplu sau cu o cupă de înghețată de vanilie lângă. Dacă vreți ceva decadent, fie îi adăugați cremă de zahăr ars, fie ciocolată neagră.

Haideți să vorbim despre ingrediente. Iată lista de cumpărături:

  • 3 mere mari și sănătoase;
  • 6 ouă;
  • 6 linguri de zahăr pentru caramelizat;
  • 6 linguri de zahăr pentru blat;
  • 6 linguri de făină;
  • 3 linguri de ulei;
  • un praf de scorțișoară;
  • 5 lingurițe de unt;
  • o esență de vanilie;
  • un pliculeț praf de copt.

Și acum să ne apucăm de treabă. Crăticioara pe care o alegem, în ea vom carameliza zahărul și vom face și tortul. Alegem o crăticioară de diametru 20cm și punem la caramelizat zahărul. După ce prinde o culoare frumoasă, roșcată, și este încă transparent, oprim focul și îl întindem peste tot, mai ales pe pereții cratiței.

Curățăm merele, le feliem subțire și le așezăm cu calm peste zahărul caramelizat.

După ce am pus toate merele, punem peste ele 5 lingurițe mici cu unt și le dăm la cuptor la 150 de grade, cât noi pregătim blatul. Astfel merele se vor înmuia și vor lăsa sucul lor să se amestece cu aroma de caramel.

Separăm albușurile de gălbenuș și ne pregătim toate ingredientele lângă noi. Este esențial ca, după ce pornim mixerul, să nu îl mai oprim până nu am terminat de pus toate ingredientele. Astfel, blatul va rămâne pufos.

Amestecăm cu o lingură cele 3 linguri de ulei cu gălbenușurile. Puțin, nu mult, doar cât să încorporăm uleiul.

Pornim mixerul. Batem albușurile spumă, adăugând treptat cele 6 linguri de zahăr. După, adăugăm gălbenușurile frecate cu ulei și esența de vanilie.

Punem cele 6 linguri de făină în ploaie și mestecăm rapid. Adăugăm praful de copt și Voila! blatul e aproape gata.

Scoatem merele din cuptor și adăugăm blatul pandișpan peste ea. Le dăm la cuptor 30 de minute la 180 de grade.

După ce s-a copt, oprim focul, punem deasupra lui farfuria pe care îl vom răsturna și îl lăsăm 2 minute. Aveți grijă să folosiți mănuși când veți răsturna prăjitura; farfuria va prelua și ea căldura de la crăticioară.

Cu o mișcare sigură, hotărâtă și rapidă, întoarcem crăticioara peste farfurie și veți auzi tortul cum se desprinde. Ridicăm crăticioara și tragem aer puternic în piept! Ați simțit aroma de dulce, de mere, de scorțișoară și de caramel?

Este unul dintre torturile mele favorite. Seamănă cu tarta Tatin, dar pandișpanul pufos îi oferă o savoare deosebită, iar caramelul completează aromele.

Puteți folosi și mere întregi, sau jumătăți, însă recomand să le lăsați un pic mai mult la cuptor – 10-15 minute.

Blatul tortului este cu atât mai delicios cu cât merele sunt mai zemoase, pentru că se însiropează de sus în jos cu sucul lăsat de mere și cu caramel.

Spor la treabă și poftă bună!

Vă îmbrățișez,

LaviMOM

Lasă un comentariu