Sfaturi pentru suflet

Sfaturi pentru suflet

De când copilul intră la școală, ne focusăm doar pe a “învăța bine”. Insă uităm că lecțiile cele mai importante nu se învață în școală. Sunt lecții diverse pe care le învățăm mai târziu în viață.

1. Uneori, spunând “Nu” dezamăgești oameni, dar câștigi fericire

Cariera ta, familia ta, relația ta sunt componente ale ființei tale. Sănătatea ta, fizică sau mentală, este mai presus de toate acestea. Mereu ne vom dori mai mulți bani, să călătorim mai mult, să mâncăm mai mult. Insă dacă pentru toate acestea trebuie să ne sacrificăm fericirea, zâmbetul, sănătatea mentală, atunci nu merită efortul. Tu și sufletul tău sunteți tare importante, mai importante ca jobul tău, ca banii pe care îi câștigi azi șsi îi cheltui mâine, ca părerea celorlalți, ca dorințele părinților tăi, ca mofturile partenerului tău.

Dacă pentru a avea grijă de tine, trebuie să faci lucruri ce nu le vor plăcea altor persoane, fă-o! Ai grijă de tine, fii puternică, fii mai puternică decât pornirea de a le face altora pe plac!

2. Oamenii vin și pleacă – iar asta e un lucru bun

Un lucru pe care îl învățăm cu multă suferință, este că oameni importanți pentru noi, pentru sufletul nostru, pot dispărea într-un moment sau se pot transforma în niște străini. Aici vorbesc atât de trecerea în neființă, dar și despre despărțirile surprinzătoare, despre suferințe mult prea mari, prea neașteptate, prea bruște.

Din fericire, există și reversul medaliei: oameni complet necunoscuți nouă pot deveni prieteni apropiați, parteneri, sau familie. Sunt momente în care oameni ce ne păreau distanți, străini, ne arată o bucată din sufletul lor și devenim prieteni buni. Legături strânse, ce rezistă peste ani, pentru sute de kilometri distanță, peste mii de ore în care nu ne-am spus un cuvânt. Prieteniile surprinzătoare, între oameni ce nu par să aibă lucruri prea multe în comun, iubirile între doi străini complet diferiți, dar care parcă se cunosc dintotdeauna, există și ne bucură sufletul.

3. Faptul că cineva te respinge nu este mereu despre tine

O persoană care a simțit respingerea se va teme de ea și, inconștient, va respinge și ea. Subconștientul le spune că așa se vor proteja.

Respingerea apare în atât de multe forme încât e greu să le menționăm pe toate. Apare la toate vârstele, în toate mediile, în toate tipurile de legături.

De cele mai multe ori, faptul că cineva ne respinge, nu are de a face cu noi, ci cu propria persoană. Au fost respinși de prea multe ori și acceptați / iubiți de prea puține ori. Astfel că, inconștient, vor alege respingerea, care pare deja normală. Pe lângă factorul psihologic, există factorul neuronal: creierul își creează legături neuronale prin obiceiuri, prin repetiție. Astfel, el se va opune schimbării, pentru că asta este calea pe care el o cunoaște.

4. Fii responsabil! Asta îți clădește viitorul

Responsabilitatea este un bolovan greu de cărat. Din păcate, există persoane care nu știu să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor nici la o vârstă înaintată. De ce? Pentru că cei ce trebuiau să le ofere dragoste și sprijin, le-au oferit opusul acestor lucruri. Si astfel au învățat că nu e ceva important în asumarea responsabilității.

Nimeni nu este responsabil pentru trauma creată în copilărie, însă suntem responsabili de ruperea acestui ciclu vicios. Este tare important pentru generațiile noi, pe care le formăm azi, să nu fie rănite din cauza lucrurilor prin care am trecut noi când eram în formare.

Nu vom putea nicicând să controlăm viitorul, însă putem ajuta la clădirea unui viitor mai bun. Nu vom puteam modela viitorul dacă lăsăm trecutul să ne afecteze prezentul.

5. Calitatea mereu mai presus de cantitate

Ar trebui să fim învățați de mici să alegem calitatea în detrimentul cantității: să alegem să petrecem un timp de calitate cu prietenii apropiațti, nu să ne irosim serile cu mulți necunoscuți, să petrecem ore de calitate citind ceva bun pentru sufletul nostru, decât să mergem în vizite ce nu ne aduc nici o plăcere și doar să așteptăm să ajungem acasă.

Viața este despre calitate, nu cantitate. Un prieten adevărat îți va însenina ziua de o mie de ori mai mult decât un prieten ce se preface. O relație de calitate îți va aduce mai multă bucurie ca o mie de flirturi neînsemnate.

6. Dieta nu este singurul lucru care te face să arăți bine

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, realizezi că “o dietă sănătoasă” nu este formată doar din ce mănânci, ci și din ce citești, din ce urmărești, din plăcerea de a lua cina cu cineva special, din râsul copiilor la masă.

Așa că, pentru a avea o viață sănătoasă, nu trebui să excludeți doar junk-food din viața voastră, ci și oamenii toxici vouă. De cele mai multe ori, chiar dacă ai 5kg în plus, zâmbetul tău va face inima omului care te iubește să licăre și să tresare de fericire. Fericirea și frumusețea nu se măsoară în kilograme.

7. Uneori poveștile nu au un final fericit

Generația noastră a crescut cu “ce va zice lumea?” și cu “trebuie să faci asta pentru că așa zic eu”. Voi ați aflat ce zicea lumea? Ați aflat dacă lor chiar le păsa de ce făceam noi?

Când ne chinuim să facem lucrurile pentru că așa trebuie sau pentru că așa vrea societatea, ne distrugem fericirea. Nu ascultați de povești cu prinți, de feluri diverse în care ar trebui să ne purtăm pentru a obține un anume rezultat.

Nu trebuie să faci musai facultate le 18 ani, o poți începe și la 25 de ani, dacă atunci te simți pregătit. Nu trebuie să ai un job fantastic la 21 de ani. Nu trebuie să ai o casă la 25 de ani, să te căsătorești la 28 de ani și la 30 să ai deja primul copil. Lucrurile astea clar NU trebuie făcute decât atunci când ne dorim cu adevărat.

Cu toții gândim altfel, dorim altceva, simțim diferit față de ceilalți. Nu toți trebuie să facem facultate, nu toți trebuie să avem un job, unii putem avea o meserie, nu toți trebuie să fim căsătoriți și, mai ales, nu toți suntem clădiți pentru a fi părinți.

Fiecare are calea lui și doar calea lui îi aduce fericire sufletului.

8. Have fun!

Dacă vrei să te bucuri de viața ta, nu încerca să o trăiești pe a altcuiva. Fii tu! Bucură-te de lucrurile ce ție îți fac plăcere, caută-ți pasiunile, caută-ți lucrurile ce te împlinesc. Asumă-ți alegerile pe care le faci! Fii responsabil și gestionează-ți trăirile cu fruntea sus!

Distracția nu înseamnă doar petreceri nesfârșite, băutură, nopți pierdute în compania cuiva.

Distracția poate fi o noapte tu cu tine, citind o carte și savurând un vin bun sau un desert păcătos de bun! Distracția poate fi o conversație bună cu o prietenă sau cu sufletul tău pereche! Distracția poate fi o seară cu copiii acasă, ascultând și dansând pe Baby Shark!

Distracția ta tu o definești! Nimeni altcineva!

Așa că: have fun! Quality time matters!

Cu drag,

Lavi Mom

Lasă un comentariu