Mame pentru Mame

Mame pentru Mame

Proaspetele mămici sunt sensibile, vulnerabile, expuse emoțional, chiar dacă al lor corp a demonstrat lumii întregi cât de puternic este și ce minunății poate crea.

Sarcina, nașterea și perioada postpartum sunt o croazieră unde sunt servite doar cocktailuri cu hormoni. Ce să mai vorbim de epuizare? Corpul este epuizat de la naștere și ar avea nevoie de o pauză, însă micul miracol are nevoie de brațele mamei și de lapte.

Oferirea de sfaturi nedorite, judecarea alegerilor mamei in privința copiilor ei sau chiar ajutorul nedorit, de a arăta că “așa se cresc copiii de o sută de ani”, sunt lucruri care afectează o proaspătă mămică, îi rănesc sentimentele și o fac să nu aibă încredere în instinctul ei.

Mamele nu au nevoie de sfaturi nesolicitate! Au nevoie de încurajări, au nevoie să li se dea timp să își cunoască bebelușul, au nevoie de mâncare caldă și de cafea.

Nu știu cine are nevoie să audă asta, însă o voi spune:

Dragă Proaspătă Mămică,

Nimeni nu te cunoaște mai bine ca bebelușul ce îl ții în brațe! El știe însemnătatea bătăilor inimii tale, el îți cunoaște mirosul pielii, el îți recunoaște vocea blândă dintr-o mie.
Iar tu, dragă mămică, îți cunoști bebelușul. Nu îl știe nimeni mai bine ca tine! Știu că la început totul pare foarte greu, sunt multe informații. Nesiguranța pune stăpânire pe tine de mai multe ori pe zi, însă vei prinde curaj și încredere în tine cu fiecare zi ce trece, cu fiecare plânset alinat, cu fiecare băiță, cu fiecare alăptat.
Te descurci! Te vei descurca!

Iar pentru cele ce oferă sfaturi nesolicitate: fie că faci parte din aceeași generație cu mămica, fie că sunteți din altă generație, fie că ați crescut un copil sau ați crescut zece, fie că ați uitat că ați avut sprijin și ajutor, vă rog să oferiți sfaturi doar când vi se cer clar și răspicat.
Doar pentru că unele lucruri au funcționat atunci, pe un copil, nu înseamnă că vor funcționa și acum, pe alt copil. Au fost alegerile voastre în momentul respectiv.

Fiecare copil este unic, fiecare mamă are trăiri diferite! Hai să le oferim mamelor înțelegere și susținere! Hai să îl implicăm și pe noul tătic! Hai să îi arătăm și lui că și el contează și că are un rol foarte important!

Spuneți-le noilor mămici:

 • “Te descurci!”
 • “Ești minunată!”
 • “Ești o mamă bună!”
 • “Știu că e greu, cum te pot ajuta?”

Încercați să vă abțineți de la răutăți și de la comparații:

 • “E cam mare să fie alăptat / hrănit la biberon!”
 • “Mai lasă-l să și plângă!”
 • “O să doarmă pe tine până la facultate!”
 • “Nu îl mai adormi în brațe, că nu mai scapi de el!”
 • “Ar trebui să facă deja la oliță!”
 • “Nu te întorci la serviciu? Și cariera ta?”
 • “Te întorci la serviciu? Lași copilul singur?”
 • “Nu e cam devreme să îl duci la creșă?”
 • “încă nu e la creșă? Cum se va mai dezlipi de fusta ta?”
 • “E prea mămos!”

Din păcate, lista răutăților auzite poate continua!

Încurajați proaspeții părinți, nu îi descurajați! Noua viață adusă pe lume este un motiv de bucurie și de optimism, nu de stres și agonie!

Haideți să îi încurajăm și să le respectăm dorințele și modul de a își crește copiii! Haideți să susținem proaspetele mămici! Haideți să le dăm încredere în ele și în instinctul lor!

Mămici, dacă aveți nevoie de susținere, pe Facebook, pe grupul Moms4Moms, vă așteptăm cu o vorbă bună, cu o îmbrățișare virtuală, cu învățăminte din experiențele noastre și cu o colecție frumoasă de cărți!

Cu drag,

Lavi Mom


poze de pe unsplash.com

Lasă un comentariu