Invazia jucăriilor

Invazia jucăriilor

Cu cât copilul are mai multe jucării, cu atât se joacă mai puțin. Și parcă este și mai puțin creativ, asta am observat eu.

Când ne-am mutat acasă la Brașov, i-am adus Măriuței vreo șapte jucării de toate. Multe cărți, dar jucării puține, eram chiar mândră de mine pentru că mă încadram în regula Montessori – “câte 8 jucării aflate la dispoziția copilului”
Între timp… well, a fost Moș Nicolae, Crăciunul și na… din șapte am ajuns la câteva zeci, cinci variante de Elsa, desigur însoțite de Ana și Olaf, dinozauri, puzzle-uri, mașinuțe, sirene, cuburi educaționale, ș.a.m.d
Tot din programele Montessori știu că atunci când părintele obosește adunând jucăriile copilului, și copilul e prea încărcat și “obosit” de atâtea jucării. Și așa este, din zecile de jucării, Măriuța alege te miri care șnur desfăcut de la vreo bluză și-mi zice “mami joc snake”, adică ne jucam de-a șarpele.

Așa ca m-am întors la mai puțin dar mai bine și mai productiv. Amândouă am făcut o selecție, au rămas suficiente variante de Elsa, două puzzle-uri, trei cățeluși, o minge, plus jucăriile pentru baie. Și o să le rotesc în funcție de preferințele ei.
Camera este mai aerisită, copila s-a jucat cu un puzzle de care nu a mai fost atrasă de ceva timp.
Cred că ne prinde bine selecția asta, și cu siguranță îi oferă ei spațiu și în minte și în exterior, iar de aici are posibilitatea să fie mai creativă în joc.
Desigur cărțile au rămas toate, că ar fi nedrept eu să le am pe ale mele la dispoziție și ea nu!

Nu mă încadrez perfect în regula Montessori, în primul rând cele câteva Elsa nu cred că se pliază pe program, dar e ok. Facem și noi cât putem. Atâta timp cât noi suntem ok, creative și fericite, eu zic că e de bine!
I-a mai fost cuiva casa invadată de jucării după perioada asta a cadourilor?

Vă cuprind,

Laura Maria Andreșan

Lasă un comentariu