Infidelidate, trădare-traumă și vindecare (întâlnire live cu Laura Andreșan)

Infidelidate, trădare-traumă și vindecare (întâlnire live cu Laura Andreșan)

Adesea presupunem că relația noastră de cuplu este sigură și avem impresia că aceleași convingeri le are și persoana de lângă noi, și aceste gânduri nu se pierd nici atunci când nu suntem împreună. Avem încredere în faptul că partenerul(a) consideră persoana noastră și relația printre cele mai sfinte valori în viață. Ne așteptăm la sinceritate – și la faptul că nicio parte din viața persoanei iubite nu ne este ascunsă. Și nu în cele din urmă, ne așteptăm la un angajament din partea partenerei(ului) în ceea ce privește comportamentele de intimitate și sexualitate și împărtășirea diferitelor stări emoționale. Iar atunci când toate aceste angajamente sunt violate, ajungem să ne simțim cu adevărat violați.

joi 7 octombrie, ora 19.00

De ce ne afectează atât de tare aceste aspecte? Deoarece avem încredere în persoana care a ales să-și petreacă viața alături de noi. Când partenerul(a) ne transmite un mesaj nu stăm să-i evaluăm sinceritatea sau conținutul de adevăr. Dacă partenerul (a) vine acasă mai târziu nu ne facem griji în legătură cu ceea ce face pentru că există încredere și respect. Toate aceste convingeri despre ființa dragă aduc siguranță și predictibilitate în viața noastră. Iar atunci când realitatea se dovedește a fi diferită trăim cele mai intense dezechilibre emoționale. Simțim cum lumea se prăbușește și noi nu putem face nimic pentru a opri potopul.

…ne-ai risipit în mii de bucățele când ai mințit. Sensul de NOI s-a spart când ai trădat. Împreună cu el s-a prăbușit și lumea. A noastră. A mea. N-ai sfărâmat doar tot ce mă definea prin tine, ci și pe cine am crezut că sunt, dar și pe cine știam că ești.
Și iată-mă goală, lovită, distrusă, confuză, pierdută, umilită.. cum stau în fața uraganului ce-ți poartă numele.. iubitul meu!

Majoritatea studiilor clinice din domeniul psihologiei de cuplu și familie arată că trăirea unui act de infidelitate este unul dintre cele mai traumatice evenimente pe care ființa umană le poate trăi.
Adesea adulterul este mai traumatizant decât dezastrele și calamitățile naturale, deoarece acestea nu se produc intenționat. Însă infidelitatea este o decizie deliberată a celui de lângă noi – mai exact a acelei persoane despre care presupuneam că ne iubește și îngrijește, că ne protejează de restul lumii, că ne tratează cu respect, demnitate și onestitate.

Trauma este un eveniment negativ major sau un set de evenimente care distrug asumpțiile noastre de bază sau credințele fundamentale despre lume sau oameni – în acest caz partenera(ul) și relația de cuplu. Astfel de evenimente traumatice tulbură fiecare parte a vieții noastre – ne tulbură gândurile, emoțiile și comportamentele.

Infidelitatea partenerului nu doar că ne-a violat corpul emoțional, dar atrage după sine și o serie de îndoieli legate de noi, ceilalți și viitor. Acestea sunt momentele în care balanța relațională se dă peste cap și trăim cele mai urâte momente de realitate. În astfel de momente mintea ne comunică mesaje de genul:

-Este ca și cum un tren ar fi trecut peste tot corpul meu. Nu voi mai crede în nimeni niciodată.
-Mi-am pierdut reperele. Sunt în ceață.
-Nu mi-am cunoscut partenera(ul) niciodată. Nu este persoana pe care am ales-o. Cum s-a putut întâmpla așa ceva?

Studiile de specialitate arată că în astfel de momente suntem expuși la un risc crescut de depresie sau anxietate, la fel ca după orice situație de pierdere. Infidelitatea implică multe pierderi pentru partenerul înșelat – pierderea siguranței și a predictibilității, pierderea visurilor legate de relația de cuplu și adesea pierderea viitorului, a inocenței și a încrederii. Acestea sunt însoțite de pierderea a ceva special și unic: romantismul și intimitatea sexuală.

Așadar, trădarea provoacă suferință, cel mai adesea pentru ambii parteneri. Dar această suferință se poate și alina, chiar și în cazul sufletului înșelat. Măcar o parte din ea.

joi 7 octombrie, ora 19.00

Din trauma infidelității pot să supraviețuiască partenerii, și într-adevăr se poate construi un nou NOI, o relație nouă. Și chiar dacă pare dur acest adevăr, una chiar mai trainică, cu mai puține iluzii, și mai mult ancorată în realitate. Desigur, acest aspect este valabil doar dacă ambii parteneri sunt dispuși să reconstruiască.

Te invit la o întâlnire live cu mine, joi 7 octombrie, ora 19.00

Timp de două ore o să vorbim despre tot ce implică trauma infidelității, cum o putem depăși, când merită să încercăm să salvăm relația, ce este de făcut atunci când căminul nu mai poate să fie reparat, cum am parcurs eu acest travaliu, și ce repercursiuni există din lupta cu demonul trădării.

Totodată o să vă pun la dispoziție exerciții practice de reconectare în cuplu, validate în cele mai vestite școli de terapie relațională de cuplu. Tehniciile sunt binevenite în orice relație, chiar și acolo unde nu există un partener infidel.

Pentru a avea acces la întâlnire este necesar să îmi scrieți un email pe andresanlauramaria@gmail.com, și veți primi restul detaliilor.

Să fie cu bine.. în Sine

Laura Maria Andreșan, psiholog clinician, psihoterapeut

Lasă un comentariu