Ieșim pe afară?

Ieșim pe afară?

Mă adresez acum proaspetei mămici căreia îi e frică să iasă singură pe afară cu copilul, copiii.

Dragă mom, știu că te înspăimântă gândul de a pleca pe afară singură cu mogâldeața din fața ta. Sau mogâldețele, ca în cazul nostru. Nu e ușor, dar e realizabil. Cum? Cu multă organizare.

Știu, știu cum e. Îmi aduc aminte cât de dornică eram să ies pe afară cu cei mici după ce am venit de la maternitate. Am născut la începutul verii, așa că îmi doream să petrecem timp și pe afară. Și da, ai citit bine! Cu doi nou-născuți, eu voiam să ies pe afară. Gemeni, da! Însă lumea din jurul meu nu mă încuraja deloc să îi scot pe afară. Norocul meu și al lor este că nu sunt genul care să asculte, ci sunt genul care se documentează, care caută dovezi ale răului pe care băbismele spun că ieșitul pe afară îl face copiilor: îl deoache, îl trage curentul, îi e frig, îi e frică …

Așa că dacă îți e frică, găsește câteva minute și citește micul meu articol scris special pentru tine. Te înțeleg că îți este frică să ieși cu copilul, dar frică de simți fiori pe șira spinării, de ai un gol în stomac și un nod în gât. Nu ai de ce. Aerul din parc îi face doar bine bebelușului, iar pe tine, proaspăta mămică, mișcarea te ajută mai mult decât îți poți da seama.

Nu o să îl scapi din brațe, nu o să îl scapi pe scări, nu o să îl zgâlțâi prea rău în cărucior. Nu! Nimic din acestea nu se va întâmpla. Știi ce se va întâmpla? Vei pleca într-o aventură cu copilul tău, îi vei prezenta lumea, îi vei prezenta razele soarelui și adierea vântului, îi vei arăta frumusețile orașului, parcului. Dar cel mai important, vei merge cu mândrie pe stradă: minunea de acolo, din cărucior, este a ta! Este făcută de tine! Corpul tău a creat minunea aceea. Și vrei ca lumea toată să admire minunea ta.

Plimbările sunt ușoare și sunt o metodă grozavă de a prinde încredere în tine, de a îți crea o relație solidă cu copilul tău. Trebuie doar să o planifici și să ai cu tine câteva lucrușoare!

Ai nevoie de un cărucior sau de un marsupiu. De un ghiozdan sau o geantă cu cele necesare: scutece de schimb, hăinuțe (un body, o pereche de pantaloni), șervețele umede, șervețele uscate, pudră, cremă, ceva de ronțăit pentru tine, o păturică pentru bebe, apă, lapte praf, apă pentru tine sau un ceai, jucarii. Pentru mașină, ai nevoie de o scoică în care să îl transporți pe bebe.

De început, pare totul complicat. Însă exercițiul e mama învățării. Sfatul meu e să ai un rucsac sau o geantă dedicată plecărilor și acolo să completezi mereu ce ai nevoie.


Bănuiesc că ai sute de întrebări:

“Unde pun copilul cât timp mă pregătesc?” În pat, pătuț, oriunde îl poți vedea cât timp te îmbraci și te piepteni. Nu visa la 30 de minute pentru machiaj. Timpurile acelea au apus. Machiajul trebuie să dureze maxim 5 minute: deci rimel, ruj și gata!

“Cu ce mână mă încalț?” Bebe va sta confortabil în scoică până ce îți iei tu cele mai comode încălțări.

“Cum iau geanta cu schimburi?” Dacă ai rucsac, problema e deja rezolvată. Sfatul meu e să iei o geantă peste umăr, genul tolbei de poștaș.

“Ce mă fac dacă va plânge cât eu sunt la volan?” Vei fi atentă la drum! Safety first! Bebelușul este prins în centuri în scoică, scoica este asigurată în mașină, nu poate păți nimic. Responsabilitatea ta este să îl ții în siguranță: ochii la drum. Vorbește cu bebe, cântă-i, fii calmă! Îi transmiți emoțiile tale și lui.

Recomandările mele sunt să mai ai la îndemână și o aplicație cu sunete albe, pentru când bebe devine neliniștit. Noi am folosit aplicația GUVA.

Una din dilemele proaspetelor mămici este: “cum îmbrac copilul când ieșim pe afară?”

Proaspăt alăptat

Prima mea recomandare: nu îl înfofoli. Ar trebui ca bebelușul să fie îmbrăcat ca mămica, sau cu un strat în plus față de mămica, dacă e vreme de primăvară sau toamnă, când mai adie vântul. Încearcă să îți întipărești în minte că Bebelușii sunt ca noi, și că nu trebuie să îi îmbrăcăm mai gros ca pe noi. Adică, dacă noi în casă stăm în tricou cu mâneca scurtă și ne e bine, la fel îl putem ține și pe bebe.

Aerul curat ii face atât de mult bine bebelușului, inclusiv iarna. S-a împământenit aceasta idee că bebelușii sunt foarte sensibili și că nu ai voie să îi scoți pe afară decât în condiții meteo optime. Nimic mai greșit! Bebelușii trebuie să ia contact cu aerul rece, nu trebuie scoși pe ploaie, când bate vântul tare sau când sunt multe grade cu minus.

Indicat ar fi, atât pentru liniștea voastră, cât și pentru o acomodare blândă a bebelușului să începi treptat. Azi îl ții la fereastra deschisă 5 minute. Mâine 10 minute. Poimâine petreceți 15 minute pe balcon cu geamurile larg deschise.

În funcție de anotimp, ne alegem orele sau perioada zilei în care facem o plimbare.

Iarna: ne pregătim bagajele și la prânz plecăm cu bebe pe afară, fie în cărucior, fie în marsupiu. Încercăm sa evităm gerul de dimineață sau cel de seara. O jumătate de oră de plimbare vă va prinde tare bine.

Vara: ne luăm cafeaua plimbându-ne dimineața pe răcoare cu bebelușul și mai putem să ne relaxăm seara cu o plimbare lungă. Vara este mai ușor, pentru ca îl putem alăpta pe afară, îl putem schimba pe iarba verde (bineînțeles cu o păturica și aleza sub funduleț).

Am văzut de atâtea ori mămici la tricou și pantaloni scurți, și bebeluși cu body, bluză, pantaloni lungi, șosețele și căciulita, vara, pe căldura, încât mă adresez ție, proaspătă mămică, să încerci sa rupi aceasta frică. Nu este normal ca un copil să aibă căciula în cap, iar adultul sa fie îmbrăcat în haine subțiri și lejere. Da, sugarul este mai sensibil, dar și el resimte căldura ca și noi.

Pe scurt, când nu scoatem un copil afară: când căldura ne năucește și pe noi (peste 35 de grade Celsius), când vântul bate foarte tare, când este bolnăvior, când are temperatura.

Beneficiile aerului curat și al razelor de soare: ajutam formarea sistemului imunitar, producerea vitaminei D vara, oxigenarea, stimularea vizuală și auditivă a bebelușului.

Așadar, dragă proaspătă mămică, ia-ți inima în dinți și pornește în această aventură minunată, în descoperirea lumii alături de bebelușul tău! Nimic nu e mai frumos! Plimbare plăcută!

Cu drag,

Lavi Mom

Photo by Christian Bowen on Unsplash; Photo by Jordan Rowland on Unsplash ;Photo by Humphrey Muleba on Unsplash;Photo by Marcin Jozwiak on Unsplash

Lasă un comentariu