Hope!!! Not Cancelled. Stăm în casă

Hope!!! Not Cancelled. Stăm în casă

Când scriu rândurile acestea este aproape ora trei…. noaptea. Aș vrea să dorm, dar frica are putere să te țină treaz, în stare de vigilență, ca să poți să fugi sau să lupți dacă se apropie pericolul. Dar nu, nu, nu… noi nu fugim, noi STĂM ÎN CASĂ, și avem speranța că o să fim bine, pentru că din fericire speranța nu este interzisă (încă).

Oare de ce lume o să aibă parte copila mea? Acum am eu grijă să aibă un mediu bun, dar când o să crească și nu o să-i mai contruiesc lumea cum o să-i fie? Desigur îmi râmâne speranța că îi dau suficient acum, că “sânul este bun”, atât cât să poată să-și croiască un destin lin…

Speranța asta, of, e bună… doar că atunci când moartea se plimbă pe străzi, ce repede se transformă într-o iluzie, nu?.

Și certitudinea vieții, pe care ieri ne mințeam frumos că o avem, azi ce mai este? Unde este rutina de ieri, aia în care pot să îmi îmbrățișez aproapele și să dau mâna cu vecinul?

Dură-i realitatea asta din prezent.. Da, e dură, și așa a fost și ieri, doar că acum suntem treji. Da îmi conțin frica, dar asta nu înseamnă că nu există, pentru că e acolo, acum depinde și cât vrei să vezi, în fond, întotdeauna este mai simplu să negi.

Noi STĂM ÎN CASĂ de la începutul săptămânii, departe de marele oraș, ne spălăm pe mâini din bun simț.. nu de acum de frica COVID 19, la cozile de la supermarket, bănci etc… ne place să respectăm spațiul personal, nu scuipăm, nu strănutăm în gura nimănui, de felul nostru nu intrăm în contact cu prea multe persoane, iar acum aproape am devenit pustnici… dar totuși, orice măsură am lua tot ne doare. Ne doare neputința, și plângem când ascultăm “Abbracciame” fredonată de sute de italieni de la balcoane. Nu, nu e corect ca moartea să aibă așa putere, dar are, și virusul ăsta nenorocit a rupt iluzia omnipotenței noastre, arătându-ne cât de mici suntem în “importanța noastră”. Ne-a pus limita în față, cea mai mare limită.. desigur o să supraviețuim, pentru că speranța moare ultima nu-i așa?

Abbracciame..

Deci hai să STĂM ÎN CASĂ, să ne iubim părinții, bătrânii, urmașii, dar și pe noi. Suntem puternici și o să supraviețuim cu siguranță, dar a fi puternic înseamnă și să ai curaj să fii vulnerabil și să-ți cunoști limitele, să accepți că ești doar un călător, unul menit și să fie pentru un timp și apoi să dispară…

STĂM ÎN CASĂ și căutăm în noi. Ce anume? Părți din noi ce ne-a convenit să se piardă, chiar dacă ne-am sărăcit, bucăți de spirit ce ne-am chinuit atâtă să le ținem ascunse. Stăm în casă, și ne jucăm cu unicorni, citim, ascultăm muzică, râdem, facem ceva bun de mâncare, cafea spumoasă, un ceai cald și ne împărțim vorbe bune. Stăm în casă și ținem viața vie… aprinsă, iar dacă credem în ceva spunem o rugăciune de mulțumire.. măcar pentru cei care luptă acolo în linia întâi.

Eu STAU ÎN CASĂ, mă joc cu copila, o iubesc cât pot eu de tare, ne strângem toți trei în brațe, o sun pe mama să mai povestim, ne scriem mesaje cu fratele meu scump, și le amintesc tuturor celor apropiați cât înseamnă pentru mine și ce valoroși sunt, ca să nu uite și ei… să STEA ÎN CASĂ, pentru că doar așa viața o să răzbească.

Și haideți să încercăm să rămânem limpezi la minte, chiar dacă paranoia este contagioasă. Cu toții trebuie să înțelegem că în astfel de situații este indicat pentru sănătatea noastră psihică să avem o conduită de bun simț și în ceea ce ne privește pe noi dar și pe ceilalți. Astfel este important să fim informați, însă este vital să apelăm la surse de informare credibile, iar acolo unde apar dezinformări mari ține de datoria noastră civică să nu le încurajăm. Personal consider că reducerea timpului petrecut pe rețelele de socializare, și chiar în fața televizorului în perioada aceasta, ajută la menținerea echilibrului psihic. Desigur, mă repet, este important să fim informați, dar asta nu înseamnă să uităm televizorul pornit 24 de ore, pentru că, cel mai probabil, o să ducă la creșterea nivelului de anxietate. Când se instalează o panică pe care considerăm că nu o putem gestiona este important să știm că este sănătos să cerem ajutorul unui specialist (telefonic preferabil) care ne poate îndruma să gestionăm situațiile cu grad ridicat de stres. În acest sens este important să fim cu ochii bine deschiși, negarea pericolului nu este sănătoasă, din contră ceea ce ajută este acceptarea situației pe care o parcurgem. Anxietatea momentelor în care suntem prinși, nivelul colectiv al panicii, contagiunea cu paranoia, pot duce nu doar la comportamente de cumpărat compulsiv, trăiri exagerate de îngrijorare, accente de agresivitate în relațiile interpersonale (nu neapărat fizică), tot felul de somatizări (simptome fizice), dar și la dificultăți de concentrare, dificultate în a menține atenția, fluctuații ale apetitului, insomnii, apariția de elemente depresive, ș.a.m.d. Toate aceste aspecte sunt stări ce nu ies din normalitatea impactului unei pandemii. Este important însă să le conștientizăm.. ca să putem avea grijă de noi, să le acceptăm, să le integrăm în realitatea prezentului pe care-l trăim, să încercăm să le analizăm cât de profund putem, să cerem ajutor, să apelăm la modalități deja știute de gestionare a stresului (analiză, introspecție, yoga, meditație, sport preferabil în casă și/sau curte, citit, ascultat muzică, discuții și timp petrecut cu membrii familiei, orice hobby este binevenit- croșetat, cusut, etc).

După cum am mai spus, eu cred că tărie că vom supraviețui… dar haideți să nu pierdem umanul din noi, chiar dacă realitatea scoate animalul din fiecare, și să nu uităm că suntem priviți de către copiii noștri în aceste momente, iar reacțiile noastre de acum, o să fie reacțiile lor din viitor în situații asemănătoare.

Da.. STĂM ÎN CASĂ și ne întoarcem spre smerenie, și preferabil spre a dori să luăm învățăminte din duritatea acestei lecții, pentru că istoria, la fel ca și un simptom se repetă… până “îl iei în considerare”

Hope- Not Cancelled

MĂSURI DE PREVENȚIE COVID-19

  • Spălați-vă mâinile de multe ori

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.

  • Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

  • Nu vă atingeți ochii , nasul și gura cu mâinile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se in tot corpul .

  • Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

  • Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul

Momentan, nu există cercetări științifice  care  evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot  preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar  impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

  • Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

  • Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave

Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea  măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat  cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).

UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează  răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se  folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

  • Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase

Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).

  • Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile

Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Daca v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spală bine mâinile.

  • Animalele de companie nu transmit coronavirus

În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie  să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

Să fim bine, să fie sens ❤️

LauraMom

Lasă un comentariu