Dințisorii de lapte

Dințisorii de lapte

Erupțiile dentare sunt perioade dificile atât pentru bebeluși, cât și pentru părinți. Durerea de dinți o definim ca o senzație de disconfort la ieșirea fiecărui dințișor de lapte.

SIMPTOME ALE ERUPȚIEI DENTARE

Apariția fiecărui dințișor este precedată de 2, până la 3 săptămâni de disconfort. Bebelușul este mai mârâit, agitat, somnul îi este întrerupt de reprize de plâns.

Sunt foarte multe simptome puse pe seama ieșirii dințișorilor. Ieșirea dințișorilor provoacă salivație abundentă, iar bebelușii vor avea o dință puternică de a roade obiecte tari. Poate fi, de asemenea, cauza pentru care bebelușul este agitat și doarme prost câteva nopți la rând.

Simptome arareori cauzate de erupția dentară sunt: febra mare, diaree puternică, voma, tusea, curgerea nasului.

Cei douăzeci de dinți de lapte cresc în primii doi, trei ani de viață. În această perioadă copilul poate face de asemenea multe boli. Se poate întâmpla ca apariția unui dinte să coincidă cu un episod de febră sau de diaree. Dar, fiindcă este în firea omului să caute cauze pentru efecte, este ușor de presupus că boala este provocată de dintele care apare. Deși uneori apar boli în perioada când iese un dinte, studii pe grupuri mari de copii au arătat că simptome precum febra mare, diareea etc. apar la fel de des în săptămânile când nu iese nici un dinte ca în cele în care iese unul.

Mama și copilul, Dr. A.J.R. Waterston

Atunci când vedeți gingia inflamată, erupția dentară îi provoacă bebelușului disconfort sau durere.Dă-i bebelușului să roadă un obiect tare, care nu este periculos pentru el. O jucărie de dentiție ținută la frigider este iarăși o soluție, deoarece lucrurile reci îi liniștesc când au dureri și le amorțesc un pic zona inflamată.Inelele pentru dentiție, cu lichid, băgate la congelator, sunt minunate.

Dentitie bebelusi

Dacă vedeți că durerea de gingii este severă, copilul este foarte agitat, există două soluții: paracetamolul sau gelul gingival cu anestezic. Gelurile pentru gingii conțin două ingrediente active: lidocaina, un anestezic local, și cetalconiu, un antiseptic slab. Lidocaina va alina durerea provocată de erupția dinților, iar antisepticul previne infectarea zonei iritate și ajută la vindecarea gingiei. Trebuie aplicat cu grijă, o cantitate mică, cât o boabă de mazăre, cu vârful degetului, masat ușor.

Arareori, ieșirea unui dinte este precedată de un chist purpuriu plin de sânge, cu diametrul de circa 6mm, pe suprafața gingiei, deasupra locului unde dintele urmează să apară. Chistul se rupe invariabil când iese dintele și în gura bebelușului pot apărea câteva picături de sânge. Atât chistul, cât și sângerarea ușoară sunt normale și nu constituie un pericol.

Mama și copilul, Dr. A.J.R. Waterston

Când le-au apărut caninii și măselele, am pățit și noi ca să vedem chistul, la Patrick la măsea, iar la Sasha ne-am trezit cu picături de sânge pe pernă când a spart o măsea.

METODE DE ALINARE

  • Masează ușor gingiile inflamate ale bebelușului cu ceva rece, o batistă de la frigider;
  • Dacă bebe a început deja diversificarea, oferă-i un iaurt de la frigider, sau un măr decojit sau un morcov;
  • Oferă-i bebelușului un inel gingival sau periuțe de dentiție, eventual ținute la frigider;
  • Dansați, jucați-vă, ronțăiți degețele și mânuțe pufoase.

Fiecare copil e diferit, fiecare bebeluș reacționează în alt mod la o erupție dentară! Unii bebeluși nu au nici o reacție la apariția dințișorilor, alții le au pe toate.

Sper ca articolul să vă fie de folos! Pentru discuții despre dințișori, vă asteptăm pe grupul Moms4Moms pe Facebook.

Cu drag,

Lavi Mom.

Give a shoutout to Irina Petrichei on social or copy the text below to attribute.

Lasă un comentariu