Ciorbă de leurdă cu afumătură

Ciorbă de leurdă cu afumătură

Leurda, deși pare o plantă banală, este minunată. Denumită și usturoiul sălbatic, datorită aromei specifice, leurda crește în pădure. Este o sursă importantă de fibre și de vitamina C, și se consumă cu precădere în lunile aprilie și mai. Italienii o denumesc usturoiul ursului, ea crescând și în Alpi, pe sol fertil și umed.

Leurda este folosită în curele de detoxifiere. Eu zic că este doar o plantă verde de primăvară, pe care o putem folosi atât în salată, cât și în ciorbe și stufaturi.

Este ușor de recunoscut, având frunzele lunguiețe, lucioase, și seamănă cu usturoiul la gust.

Mai țineți minte coșul cu bunătăți de la BioMarket? Eh, acolo aveam un izvor de sănătate, verdețuri pentru toate gusturile. Așa că am ales să folosesc din coș: ceapă verde, usturoi verde, salată verde (cât verde, nu?), leurdă, pătrunjel, ouă proaspete și borș fermecat. Am adăugat și puțină carne afumată de noi și a ieșit o superbă ciorbă de leurdă cu afumătură. Ce să va zic? Am gătit-o repede și a dispărut la fel de repede.

Lista de ingrediente:

  • 1 legătură ceapă verde;
  • 1 legătură usturoi verde;
  • o salată verde generoasă;
  • 3 legături leurdă;
  • 2 ouă;
  • 2 felii carne afumată (sau puteți folosi kaizer sau bacon afumat);
  • 1 legătură pătrunjel;
  • 1 cană cu borș.

Am spălat ceapa verde, usuturoiul, leurda și salata verde. Miros toate minunat: a primăvară, a un nou început, a natură ce reînvie.

Am tăiat mărunt ceapa verde și usturoiul. Leurda și salata verde le-am tocat fâșiuțe subțirele, ca să semene după ce fierb cu niște tăieței verzi. Am tocat carnea fășii cam de grosimea unui deget mic. Gata cu pregătirile. Trecem la foc.

Am pus în oală puțin ulei de floarea soarelui și după am început să rumenesc ceapa verde și usturoiul. Am adăugat pentru 2 minute și leurda. După am pus apă, carnea și salata verde. Am pus capacul și le-am lăsat la fiert la foc mediu o oră.


Am adăugat borșul fermecat. Într-o farfurie adâncă am bătut 2 ouă. Am dat focul mare, ca apa să înceapă să clocotească și am turnat ușurel ouăle, pentru a obține niște ou zdrențuit minunat. Potrivim cu sare și pier după gust.


ouă proaspete

Am oprit focul și am adăugat pătrunjelul magic, tocat nici mic, nici mare.


Totul este verde și ușor crocant. Gustul minunat al leurdei, aroma ei de usturoi, se îmbină minunat cu dulcele salatei, cu aroma plăcută a usuturoiul verde și dulceața înțepătoare a cepei.

Merge atât de bine cu o felie de pâine caldă cu unt.

Vă las aici contactul BioMarket, poate mai găsiți leurdă și borș fermecat.

Vă îmbrățișez,

LaviMom

Photo cover by Stephanie Moody on Unsplash

Lasă un comentariu