Chifteluțe delicioase de pui cu dovlecel

Chifteluțe delicioase de pui cu dovlecel

Vă amintiți ce repede se terminau chiftelele la o masă în familie? Chiftelele sunt un fel de mâncare des întâlnit în România. Pot fi consumate simple, cu muștar, cu pâine, cu salată, marinate în sos tomat sau sos alb, cu cartofi prăjiți sau cu piure.

Micii Mofturoși trec printr-o fază a chifteluțelor: de dovlecei, de cartof, cu carne, făra carne, cu ceapă, fără ceapă, cu parmezan, fără.

Prima dată am început cu o rețetă simplă de chifteluțe de dovlecel (după Zuchinni Tots, de la americani). Am observat că are succes dovlecelul la Micii Mofturoși, așa că am început să adaug câte puțină carne, puțin pesmet, mai multe condimente.

Până am ajuns la această “rețetă minune”, cuptorul a experimentat multe variante pe aceeași temă.

Rețeta este ușoară, se prepară rapid, iar rezultatul este extrem de delicios.


Lista de cumpărături:

  • 1 morcov;
  • 3 cepe albe;
  • 1 palmă plină de piept de pui;
  • 1 dovlecel;
  • 100 g pesmet;
  • 100 g parmezan;
  • 2 ouă.

Am observat că ies mult mai gustoase când prefierb pieptul de pui. Îl puneți la fiert într-o crăticioară, cu puțină sare, poate și un cățel de usturoi pentru aromă. Îl dați într-un clocot și apoi îl lăsați la răcit.

Dați prin mașina de tocat toate ingredientele, inclusiv pieptul de pui.

Am adăugat în castron pesmetul, parmezanul si ouăle. După cum se vede în poza de mai sus am adăugat și un praf de busuioc și unul de mărar. Este însă alegerea fiecăruia dacă pune sau nu aceste condimente. Puteți pune altele, în funcție de aromele preferate: oregano, scorțișoară, nucșoară, paprica, usturoi, cimbru. Amestecăm totul bine, de preferat cu mână. Însă, dacă nu vă place senzația, puteți amestecă cu o lingură sau o spatulă.

Trecem mâinile prin apă rece și rupem mici grămăjoare, pe cât se poate, egale. Le rulăm în palme în formă de bile. Le putem lăsa așa, sau le puteți aplatiza. De asemenea, le puteți face lunguiețe. 

Pont: dacă vreți să fiți riguroși și să obțineți cantități egale, puteți folosi cupa de înghețată.Le țin la cuptor 30 de minute la 200 de grade, căldură sus și jos, fără ventilație. Pentru că nu le adaug grăsime, le mai ung cu ulei de măsline când sunt în cuptor. Eu le pregătesc la cuptor din comoditate. Dacă doriți să le prăjiți, trebuie înainte să le dați prin pesmet sau făină. 

Chifteluța în sine este o masă hrănitoare; are tot ce bebe ar avea nevoie: proteine, legume și carbohidrați, și bonus, bacterii sănătoase din parmezan.

Dacă bebe nu a primit încă sare, puteți înlocui parmezanul cu fulgi de drojdie inactivă.

Să aveți spor la treabă și poftă bună!

Vă îmbrățișez,

Lavi Mom

Lasă un comentariu