Câțiva gândaci colorați

Câțiva gândaci colorați

Ca părinți ne dorim să avem relații bazate pe dragoste de durată și pline de sens cu copiii noștri. Înțelegerea rolului pe care-l au emoțiile în modul în care relaționăm cu ceilalți ne poate ajuta să facem asta. Prin împărtășirea emoțiilor construim relații cu ceilalți. (…)

Emoțiile modelează atât experiențele noastre interioare, cât și pe cele interpersonale și ele ne dau un sens al valorii și al lucrurilor.

Ca părinți, abilitatea de a comunica despre emoții încurajează copilul să-și dezvolte un sentiment de vitalitate și empatie. Aceste calități sunt necesare și importante pentru cultivarea unor relații apropiate și intime de-a lungul întregii vieți. (…) Sentimentele reprezintă atât procesul, cât și conținutul relației interpersonale dintre părinte și copil încă din primele zile de viață.

Imaginați-vă cum copilul dvs. vine de la terenul de joacă foarte încântat despre gândacii colorați pe care i-a colecționat într-un borcan deschis de sticlă.

-Uite mami, uite ce am găsit, nu-i așa că sunt drăguți?

Dvs. vedeți doar posibilitatea ca gândacii să mișune prin casă…

Poate spuneți cu asprime: pleacă imediat cu scârboșeniile astea. Copilul începe să protesteze..

-Dar mami, nici măcar nu te-ai uitat, aripile lor sunt de un verde strălucitor.

Aruncați o privire fugară spre borcan, luați copilul de braț și vă îndreptați către ușă, amintindu-i că “gândacii locuiesc afară și trebuie să rămână afară”. În această situație experiența emoțională a copilului a fost complet ratată. Bucuria și plăcerea lui nu au fost împărtășite și probabil că semnificația și valoarea trăirii sale nu i-au fost clare. S-a simțit bine și încântat de descoperirea sa și a venit să împărtășească acest sentiment. În schimb, i s-a răspuns ca și cum ar fi fost “rău”.

O relație emoțională profundă, semnificativă ar fi dat valoare trăirii sale, iar mama ar fi împărtășit emoția și descoperirea copilului. Asta nu înseamnă că trebuie să trăiești cu gândaci în casă. Înseamnă doar că este important să ne armonizăm, să intrăm în rezonanță cu trăirea emoțională din interiorul copilului înainte să îi schimbăm comportamentul exterior. Racordarea la emoțiile copilului tău poate însemna coborârea la nivelul acestuia, având o atitudine deschisă și receptivă…

-Ia să văd, sunt gândăcei colorați, nu-i așa? Mulțumesc că mi i-ar arătat. Unde i-ai găsit? Cred că vor fi mai fericiți să trăiască afară.

Nu doar că această abordare încurajează relația părintelui cu copilul, dar acesta și simte că ideile și emoțiile sale au valoare pentru mama sa, și dezvoltă astfel un sentiment de sine mai puternic, are încredere să se exprime, înțelege că este valoros, că este “bun” (…)

Conectarea cu copiii noștri poate fi o experiență dificilă, dar este extrem de plină de satisfacții. Ca părinți avem posibilitatea să construim relații semnificative pe durata întregii vieți cu copiii dacă învățăm să dezvoltăm o conectare bazată pe comunicare integratoare. Atunci când ne aliniem trăirilor lor, inițiem un proces în care elementele de bază ale minților noastre devin integrate. Această legătură ne îngăduie să avem un sentiment vital de a fi împreună. (…) Începe să apară un sentiment al unei rezonanțe prin intermediul căruia purtăm cealaltă persoană cu noi, chiar și atunci când suntem fizic separați. Când copiii noștri experimentează această rezonanță cu noi, acest fapt le permite să se simtă reconfortați chiar și în absența noastră… Ei se simt simțiți de către noi și percep că sunt în sufletul nostru, așa cum și noi suntem intim împletiți cu sentimentul lor de sine, aflat în dezvoltare. Acest simțământ de a fi conectat le oferă o senzație de siguranță și îi susține în explorarea propriilor emoții și a lumii din jurul lor.

Comunicarea emoțională pune temelia relațiilor noastre cu copiii noștri, ca și a relațiilor lor cu ceilalți.

***extrase din cartea Parenting From the Inside Out- autori dr. Dan J. Siegel și Mary Hartzell (Parentaj Sensibil și Inteligent, ed. Herald)

***Photo cover by Jordan Whitt on Unsplash;Photo text- by Hisu lee on Unsplash

Să fim bine, să fie sens ❤️

LauraMom

Lasă un comentariu