Biscuiți cu cartof dulce

Biscuiți cu cartof dulce

Copiii își aduc aminte momentele petrecute cu tine, în niciun caz cadourile cumpărate de câte ori i-ai dus la mall, de câte ori la cinema. Își vor aduce aminte cum au râs cu tine la film, cum te-ai împiedicat pe scară la mall, cum te-a prins când îi împachetai cadoul.

Eu îmi aduc aminte de momentele petrecute cu bunica mea în bucătărie. La șapte ani m-a învățat să fac clătite, singură: cum să fac aluatul delicios și pufos, cum să îmi pregătesc toate ustensilele pe lângă mine, și cum să întorc clătitele în aer. Am învățat să întorc clătitele într-o tigaie neagră, de fontă, folosită, dar ușoară, alături de bunica mea. Un moment memorabil!

Tot cu ea făceam biscuiți, fursecuri aromate, banane prăjite (în versiunea de Churros de astăzi), stăteam lângă ea când făcea cozonaci și mâncam aluat crud.

Acum e rândul meu să fac biscuiți! Să frământ aluatul cu mâinile pline de făină. Însă de fiecare dată când apăs pe formă în aluat, mă gândesc la bunica mea. Micii Mofturoși sunt prea mici deocamdată să mă ajute, dar aș vrea să le insuflu și lor pasiunea pentru bucătărie, pentru gătit, pentru mâncare gustoasă, pentru mâncare din suflet.

Am zis să le fac câțiva biscuiți, ei fiind fani. Și pentru că nu sunt fan risipă de mâncare, am folosit ce aveam prin casă: făină, unt, cartof dulce. Dar haideți să vă spun toate ingredientele – sau Lista de Cumpărături, cum îi spun eu.

Lista de Cumpărături:

  • 1 cartof dulce mediu;
  • 400g făină;
  • 50g unt;
  • 1 plic praf de copt Dr. Oetker;
  • 1 esență de vanilie;
  • 3 lingurițe cu miere;
  • făină pentru prelucrare;
  • unt pentru copt.

Cartoful dulce îl punem la fiert. Când e gata, cu ajutorul blender-ului, îl transformăm într-un piure fin și moale. Îl lăsăm apoi să se răcească liniștit.

Între timp, pregătim restul ingredientelor: scoatem unt din frigider, făina, praful de copt, căutăm borcanul cu miere.

Piureul rece va arată așa:

Într-un castron, punem cartoful și făina. Untul deja scos din frigider, îl tocăm cubulețe mici (asta doar ca să ne fie mai ușor când îl frământăm).

Îl adăugăm peste făină și începem să îl frământăm ușor.

După ce am amestecat bine făina, untul și cartoful, nu mai simțim bucățele de unt sau cocoloașe de făină, adăugăm restul ingredientelor: mierea, praful de copt și esența de vanilie.

Frământăm ușor, până obținem o cocă moale. Tocmai pentru că e așa moale, nu o putem folosi acum. O acoperim cu folie de plastic și o băgăm la frigider, minim o oră. Eu am lăsat-o peste noapte.

După ce scoatem aluatul din frigider, fie îl întindem pe tot cu sucitorul, fie îl împărțim în două bucăți mai mici.

Frământarea aliatului e o plăcere vinovată (a guilty pleasure, vorba americanului). Simți fizic cum creezi ceva cu mâinile tale.

Întindem aluatul pe blat, pe un tocător, pe ce vă e mai ușor, grosime de un deget mic, și ne apucăm să facem biscuiți cu ajutorul formelor.

Pornim cuptorul și îl preîncălzim la 200 de grade. Așezăm biscuiții pe hârtie de copt și îi așezăm în tavă.

Topim 50g de unt și dăm biscuiții cu puțin unt, pentru a ieși fragezi și delicioși. Francezii spun că tot ce e cu unt e mai bun și ce dreptate au!

Îi lăsăm la copt 20 de minute, sau până observați că s-au făcut portocalii. Ce e plăcut la acești biscuiți (pe lângă cât de pufoși și delicioși sunt) e culoarea. Sunt un galben tare plăcut la interior!

Ponturi și sfaturi:

  1. Pentru bebelușii sub 1 an, mierea este INTERZISĂ! Puteți să îi îndulciți cu: sirop de arțar, sirop de curmale sau pastă de curmale.
  2. Pentru adulți, puteți adăuga zahăr vanilat, glazură, dulceață, șerbet sau sfânta ciocolată.

Să aveți poftă bună! Așteptăm cu drag impresii, păreri, sfaturi și ponturi.

Vă îmbrățișez,

Lavi Mom

Lasă un comentariu