Bebe și tati

Bebe și tati

Cel mai emoționant moment al tăticului este când își ține pentru prima dată copilul în brațe. Emoția nașterii este a mamei, dar și a tatălui. În general, noi, mămicile, copleșite de noul început, uităm să ne gândim și la sentimentele lor.

Tăticii simt și ei nevoia de a se apropia de bebeluș. Mămicile, petrecând mai mult timp alături de bebe, crează mai ușor o legătură. Pentru tătici, uneori asta este o adevărată provocare.

Când sunt mici, nou-născuții comunica non-verbal, prin simțuri. Atingerea este un mod de a comunica cu un nou-născut. Să le oferim timp, bebelușului și tăticului să stea împreună. Tăticul îl poate masa ușor pe spate, îi poate vorbi, îi poate spune povești, mângâindu-i mânuțele și pupându-i piciorușele. Sugarii adoră contactul piele-pe-piele (skin-on-skin), așa că să le dăm șansa să exerseze și ei doi, să se exploreze.

Dacă micuțul va sta pe pieptul tatălui, va avea contact vizual cu tăticul. Astfel vor putea să se analizeze reciproc, să își cunoască trăsăturile. Contactul vizual este o altă metodă prin care tăticul poate relaționa cu un nou-născut.

Tati, nu încerca să concurezi cu mami. Ea l-a purtat în pântece 9 luni. Bebelușul îi recunoaște bătăile inimii, glasul, mirosul. Poți crea propria legătură cu bebe, fără a intra în competiție cu mămica. Spre exemplu, dansul. Poți oferi o bine-meritată pauză brațelor mămicii, dansând cu bebelușul. Sugarii adoră muzica și să fie purtați pe brațe.

Sentimentul de frică poate cuprinde inima unui proaspăt tătic și, de aceea, el să bată în retragere. Este normal. Se simte nesigur, nu știe ce să îi facă bebelușului și, de cele mai multe ori, nu primește încurajări, ci doar critici. Nu îl mai analizați! Chiar dacă îi schimbă scutecul cu stângăcie, încurajați-l!

Implicarea timpurie a tăticului, va ajuta micșorarea numărului de conflicte ulterioare. Oboseala o cuprinde pe proaspăta mămică și își dorește ca partenerul să îi fie sprijin. Cicăleala timpurie nu va face altceva decât să sporească lipsa de implicare a partenerului. Așa că, încă de la naștere, implicați-l în ritualul băiței, în legănat, în trezirile de noapte, în plimbări.

”Tații au un singur lucru în comun: vor să fie tați buni. Problema este că, dacă proprii tați nu ne-au fost modele, și multora nu ne-au fost, atunci cum să reușim să ne transformăm bunele intenții în faptă? Dacă nu ni s-a dat niciodată ”soft-ul”? Cel mai bun lucru este să stați pe lângă alți bărbați și să învățați de la ei, să vedeți ce anume ați copia și ce nu ați face niciodată! ”


(Cum să ne creștem băieții, Steve Biddulph, Ed. Humanitas)

Bebelușul are nevoie de o mămică fericită. El este fericit, dacă mami și tati sunt relaxați, fericiți și îi oferă amândoi dragoste. Grija pentru mămică este, de fapt, grija pentru bebeluș.

Copiii învață să iubească privindu-vă

Le place când sunteți tandru cu mama lor, când îi faceți un compliment, când flirtați, când vă îmbrățișați sau vă sărutați. Cei mai mulți copii mici nu pot rezista să nu se strecoare și ei de câte ori își văd părinții îmbrățișându-se. Le place să se afunde în sentimentele dintre voi doi. Când sunteți în intimitate și închideți ușa dormitorului, copiii învață chiar și din asta despre tainele dragostei.

E important să fiți respectuoși cu mama lor. La fel, important este și respectul de sine – nu dați prilejul la certuri urâte și jignitoare. Fiul dumneavoastră trebuie să vadă nu numai că femeile nu trebuie să fie abuzate, ci și că un bărbat se poate contrazice cu calm, fără să se certe sau să lovească – copilul poate asculta, dar de asemenea, își poate spune punctul de vedere și se poate face auzit.!


(Cum să ne creștem băieții, Steve Biddulph, Ed. Humanitas)

În concluzie:

  • mămici, oferiți-le timp cu copiii și tăticilor, se pricep și ei;
  • tătici, făceți-vă timp să fiți tați încă de cțnd aveți un nou-născut;
  • fiți activi – plimbați-vă cu copiii, jucați-vă activ, mergeți în excursii, în drumeții, la picnic;
  • mămici, împărțiți educația cu partenerul;
  • copiii învață de la părinți despre respectul de sine, despre dragoste, despre respectul reciproc; învață cum să fie fericiți!

Copiii învață să iubească de la mama lor. Noi, mamele, suntem puternice și capabile de a muta munți pentru copiii lor. Totuși, aveți grijă să nu canalizați greșit această putere și să le permiteți și tăticilor să fie tați pentru copiii lor. Au nevoie și de tată. Încurajați-vă partenerul! Susțineți-l, învățați-l și ajutați-l să creeze o relație cu bebelușul vostru!

Odată se credea că mama trebuie să facă totul. Azi nu mai e așa. Rolurile sunt multiple și responsabilitățile trebuie împărțite. Mă repet, bebelușul are nevoie de o mămică fericită, de fericire în jurul lui, de iubire, de relaxare, de înțelegere.

Toți vrem premiul de ”Cel mai bun părinte din lume”. Este o aspirație superbă, dar și o provocare adevărată!

Vă îmbrățișez,

LaviMom

Photo cover by Juliane Liebermann on Unsplash

Photo text by Jakob Owens on Unsplash

Photo text by Kelli McClintock on Unsplash

Lasă un comentariu