2 ANI sau Primele 1000 de zile

2 ANI sau Primele 1000 de zile

Primele 1000 de zile cu ei: Sasha și Patrick! Doi ani minunați în care am învățat ce înseamnă fericirea, oboseala, iubirea necondiționată. Ce înseamnă să te topească un zâmbet! Ce înseamnă ca râsul lor să îți șteargă toată oboseala!

2 ani

1.000 de zile! 9 luni în burtică + 2 ani de viață = 1.000 de zile de când sunt mamă. Cea mai fericită zi din viața mea a fost când am aflat că sunt gravidă. Cât timp au stat în burtică am citit despre evoluția lor, despre cum va fi nașterea, despre al patrulea trimestru. Am citit o grămadă, în încercarea de a fi o mamă bună pentru piticii mei.

28 de saptamani

În acești 2 ani, însă, pe lângă ce am citit în cărți, mi-au fost tare utile sfaturile primite pe grupurile de mămici. Sfaturi legate de somn, de program de mese, de alăptat, de schimbat orar somn, de măsele. Am învățat că vei purta zilnic câte o luptă, de la găsirea suzetei pierdute într-o criză de plâns, la primii pași, la prima jucărie explorată, la prima zi când ține singur biberonul și apoi furculița.

În aceeași zi, am avut și momente grele, dar și momente extraordinare. Am plâns că nu voiau să mănânce nimic la masa de prânz și apoi am râs și ne-am cuibărit împreună când m-au luat în brațe să ne împăcăm. Sunt zile și momente normale! Ne descurcăm toți 3 să ieșim la capăt! Eu să învăț să fiu mama lor, ei să învețe să fie copiii mei. Și alături de noi este un tătic dedicat, care, la sfârșitul zilei se joacă cu noi 3, ne face să zâmbim chiar dacă e obosit, chiar dacă nu a avut o zi grozavă. Un tătic care întregește acest trio. Toți 4 suntem o echipă! Dacă înainte eram ”noi doi și restul lumii”, acum suntem ”noi 4 și restul lumii”.

La 1 an

Sunt dependentă de ei, de râsul lor, de mânuțele lor mici, de îmbrățisările lor. Au crescut cu o viteză fantastică, zi după zi. Ador fiecare etapă cu ei: de la alăptat, schimbat scutece mici, la începutul diversificării, la mofturile la masă, la primii pași, la prima săritură, la prima lovitură, primul cucui, primul pupic. Eh, și din etapă în etapă am ajuns la 2 ani! 2 ani de iubire!

Mă uit în urmă și mă gândesc ce ușor e acum, dar ce ușor era și atunci. Acum sunt independenți și se joacă cu copiii, atunci stăteau într-un loc și nu fugeau. Acum înțeleg ce le spun, atunci se uitau la mine ca la televizor, cu un zâmbet amorțit și întrebător. Acum sar de bucurie când mă văd, atunci doar se luminau la față. Acum sărim toți 4 în pat, atunci îi legănam pe fiecare pe un șold ca să adoarmă. Acum dorm fiecare în patul lui, atunci aveau loc amândoi într-un pătuț.

Primii 2 ani: alăptare eșuată la 4 luni, pusee de creștere, salturi mentale, erupții dentare, viroze, regresia somnului, diversificare, somnul, legănatul, dormitul în fotoliu toți 3. Etape grele! Etape frumoase! Etape din care am învățat de toate, cu stres, cu nervi, cu citit, cu dorința să fiu mai bună pentru ei.

Am tot auzit azi că ”i-am făcut mari.” Așa o fi, însă o să îi fac și mai mari. Din punctele mici de la ecografie, 2 puncte mici care m-au făcut cea mai fericită femeie din lume, acum am doi băieței mici, cu personalitate, zâmbăreți, mofturoși, comunicativi, expresivi și iubăreți. Și nu îmi mai doresc nimic altceva decât să pot sta mereu în preajma lor, să îi văd cum zâmbesc, cum cresc, să mă învețe cum să fiu ”MA-MA!”

La Mulți Ani, Sasha și Patrick! La Mulți Ani, Lavi și Narcis! Copiii au împlinit doi ani de când au pășit în lumea noastră și noi facem 2 ani de când am devenit mami și tati.

Lavi Mom

Photo cover by Dakota Corbin on Unsplash

Lasă un comentariu