Hai la poze! Alt circ. Noi cu nașii, nașii cu bunicii, nașii cu bunicii ăilalți, stai mai dreaptă..

Hai la poze! Alt circ. Noi cu nașii, nașii cu bunicii, nașii cu bunicii ăilalți, stai mai dreaptă..

Articolul ăsta e o capodoperă în trei acte. O să râzi. Clar o să râzi. Că așa de bine scrie Ioana, și așa fain.. ca ea.

Povestea unui botez, autentică poveste, genial condei..

Actul 1-Socru tace mâlc, pantalonii oare ajung?

În această minunată dimineață a zilei în care fii-miu face trei luni și mai am trei zile până la botezul din deplasare, de să dea naiba dacă am habar ce să NU iau cu mine pentru alea patru zile departe de casă, mi-am făcut, la micul dejun, piure de cartofi. Taică-miu urlă că el alege vinul, maică-mea urlă că alege ea fotograful, soacră-mea nu urlă, dar gătește într-un ritm cazon, nu știm nici unul de ce, că e totul aranjat la cârciumă, socru-miu tace mâlc și contemplează operația ce va să vie, că vrea și el să fie prin preajmă, să se joace cu nepoții. N-am stabilit nimic pentru dulciurile petrecerii, că cofetaria aia bună-bună abia azi și-a redeschis ușile după concediu. Știu doar că există dispoziție să fiu ajutată. Tot acolo am făcut comanda și pentru nuntă, there is love there. Soțul meu e de un zen ieșit din comun, love the fucker to bits, pe copchil îl doare-n scutec, n-are el treabă, că dacă simt că mă apucă dileala, îl pasez să nu-i dau, că se ia. Și m-am trezit cu o zgaibă de toată frumusețea în marginea buzei, plasată sfidător ca la Marilyn în mizerie. Am oja sărită, nu-s epilată, e dezastru-n casă și nu știu dacă să merg la coafor sau să-mi fac eu părul acasă, ceea ce înseamnă că tre’ să mai îndes niște chestii în bagajul imaginar. Need a list. Și-o ruletă-n pușca mea!
Mâine plecăm încolo, drum de paru ore, cu portbagajul ocupat de cadrul căruțului, că deh. Ideal Bebe. Plm…
Și pantalonii ăia frumoși, de piele, pe care i-am comandat pentru eveniment? Da, ăia care mi-ar fi a doua pereche de pantaloni ce mă cuprind, cu excepția unora de sunt la limita dintre pijama și chinos de femei? Nu cred că ajung la timp, boss. 

Actul 2-Hai la poze! Alt circ. Noi cu nașii, nașii cu bunicii, nașii cu bunicii ăilalți, stai mai dreaptă, nașii cu toți bunicii, cu părinții și popa

Neața, reginelor. Pe mine mă doare puțin în gât și încă nu m-am dat jos din patul în care am leșinat azi-noapte, toți trei.Visez la o cafea! Ieri a fost o zi plină pentru prunc, el și-a dat tot interesul să fie bine doar că adulții i-au mai ciufulit ideile din când în când și ne-a certat. Scandal mare ne-a facut în biserică, de ziceai că-i exorcism, nu botez. Copil vânjos, când a dat cu nasul de lumânări și tămâie a început să strige „ARDE!”, noi adulți cu misiune, ce-am zis, „las’ că n-o fi foc!” și dă-i și citește și cântă și te leapădă și uite-așa au suflat și-au scuipat și-au promis nașii, dragii de ei, numa’ ei cu popa, c-al meu era în brațe la mă-sa, o punea de-un scutec. Numai cu sân l-am liniștit. Și i-am dat, în biserică, în timpul slujbei. Când a fost de dezabiat și îmbăiat și s-a prins fii-miu că-i rost de nudism, a intrat în expectativă. Ce-a zis: stai că are potențial figura! Ei și-a dat cu curu’ de apa aia caldă și bună și mai să zic c-a băgat și-un zâmbet! Fain a fost la împărtășit, unde ce crezi, i-a plăcut! A făcut niște ochi mari și scotea limba la linguriță ca broasca după muște! Fetelor, a urlat în biserica aia de-l plângeau și sfinții de pe pereți! Îl strângeam de mână pe tac-su ca la naștere. Vorbele de duh roiau în jurul nostru, ba că-și strigă norocu’, ba că hulește dușmanii, una-l scuipa, una-i moșmondea mărunt în barbă, alta, cea mai tare, îi zicea Tatăl Nostru.

În tot timpul ăsta, nașii lui primeau botezul, copilu’ urla, popa citea, dascălu’ cânta. Haos. Bun, terminăm slujba, îl cheamă <Radu Petru> acum. Hai la poze! Alt circ. Noi cu nașii, nașii cu bunicii, nașii cu bunicii ăilalți, stai mai dreaptă, nașii cu toți bunicii, cu părinții și popa, mai la stânga, popa cu părinții, popa cu nașii, a fugit popa, numa’ părinții, toți bunicii, dă păru’, hai cu frate-miu! ia copilu, numa’ bărbații, unde-i frate-miu, dă copilu’, numa’ femeile, ia geanta aia de-acolo, străbunicile, să vă trăiască, la cine te referi?, ia plicu’, dă punga, te-am făcut de ruj, ce flori frumoase, bune prăjituri! Trăiască mirii. Restaurant, adidașii de la nuntă. Petrecerea a fost monumentală, copilu’ a ajuns în brațe la toată lumea, cu scalpu’ plin de urme de ruj, a dormit, a râs, a stat de vorbă, a mâncat, a dansat. Ne-am distrat extraordinar cu toții, nici nu se putea altfel la câtă voie bună a avut toată lumea, inclusiv niște unii de la o petrecere paralelă cu care am împărțit DJ-ul, candy barul, ringul și bucuria. Oraș mic, am făcut poze cu toții. Puteau să pună și ei la muzică. Mă rog, s-a băut, s-a dansat, s-a mâncat, s-a.. toate. A făcut Radu o cinste de să-l țină minte două adunări. Azi e scăldatu’. Runda doi de magneziu. Andreea, mai poți?

PS: highlight-ul serii, pentru mine, a fost când bărbații noștri au luat băiatu’ în cameră să-l schimbe și l-a aranjat nașă-su. 

Actul 3- Brânză pe băț

Măi fetelor… Voi aveți rude prin provincie, pe la țară? Am ajuns acasă la noi, în București. Drumul ăsta de-l facem noi până la părinți, E85, pe suprafața spațiului Carpato-Danubiano-Pontic, e numit și Drumul Morții, înregistrează cel mai mare număr de accidente rutiere soldate cu deces din Europa. Vis. Iaca noi îl străbatem preț de mai bine de 3 ore, deci ar fi ceva expunere la risc. Trecem peste. Am ajuns și-nainte și-napoi, totul bine. La dus a fost cum a fost că am plecat seara, relativ relaxați, clar entuziasmați. Cum a venit botezul, așa a și trecut. Doar că acum suntem fericiți că a primit plodu’ toată dragostea de neam, și-a văzut străbunicile, strămătușile, toți unchii și toți verișorii, de toate gradele. Și un mânz de-o zi, să fie băiatu’ aprig. S-a zâmbit reciproc, deci educația mea de până acum a prins bine. Lecția 1: orice ar fi, zâmbește-le, îi zăpăcești.
Bun. Și-a venit ziua plecării, ziua sfânt-a ambalării. Nu de automobil, de mâncare. Fetițăăă, toate cutiile de înghețată și de smântână din oraș, toate rolele de celofan și folie de aluminiu suficientă cât s-o pui de-un Antonov 225, la noi în bagaje! Plase, cutii, sacoșe, lădițe, un coș și o… te ții? NAVETĂ! O navetă! Scotea mașina scântei în urma ei, de lăsat ce era portbagajul, toate voluminoase și toate pline-ochi, îndesate, puse pe rânduri, tăiate pe pătrat, să-ncapă mămică, că bagi mai mult! Băi până și de la cârciumă ne-au făcut pachet, am aflat abia acasă când mi-a luat cât juma’ de drum să despachetez numa’ perisabilele. Am salate, sarmale, salamuri, sărățele, astea numa’ cu „S”. Tort de trei feluri, dintre care unu’ întreg. Prăjituri de casă de merg la MȚR să scot banii pe cumetrie. Murături, zacuști, dulcețuri și-alte finețuri. Carne ca la balamuc, de la toate vietățile de zici c-au năvălit ai noștri în Arca lui Noe și-au sacrificat fauna mamiferă și toate înaripatele în cinstea nepotului. Și pâine am, bre. Am legume gata spălate, curățate și tăiate. Am BRÂNZĂ PE BĂȚ! Am carne coaptă, friptă, prăjită, rulată, pane, tocată, afumată și crudă. Doamne ajută-mă să știu bine condițiile de păstrare a alimentelor, că nu mai gătesc o lună! „Ia mamă acolo și mănâncă, că tu alăptezi și tre’ să te alimentezi, să ai ce să dai la băiat!” Așa, provoacă-mă, dă-mi scuze să mă justific în cap pentru șoldul meu aurifer… Păi nu mănânc io oricum?! A! Și cadouri! Pungi și punguțe de cadouri! Plină mașina de cadouri! A primit ăsta mic la hăinuțe de nici nu credeam că e posibil să fiu invidioasă pe copil. La noile mele forme nu s-a gândit nimeni, că nu mai am cu ce să le cuprind și să m-ajute și pă mine c-o textilă. Mmmmm’n fine. Și tac-su a primit cadouri, că e ziua lui azi. La Mulți Ani, iubire! Mare m%e ce-ți fac! Copil – cadouri. Tata la copil – cadouri. Mama la copil, Soția, Fiica, Zeița – …„mănâncă mamă, că tu alăptezi și tre’ să…”

***texte scris de Ioana pentru grupul Moms4Moms

***Photo cover by Josh Applegate on Unsplash, Photo 2 by Gardie Design & Social Media Marketing on Unsplash

Să fim bine, să fie sens ❤️

Lasă un comentariu