Câteva cuvinte despre diversificare și două rețete bebelușești

Câteva cuvinte despre diversificare și două rețete bebelușești

…ok, experta în #babyfood este clar Lavi (LaviMom) dar am zis să încerc și eu să vă scriu câteva rețete pe placul împărătesei mele (care se apropie de 10 lunițe) și cum a decurs la noi diversificarea. Este foarte posibil să vă zăpăcesc la partea cu rețete și asta pentru că eu gătesc mult din instinct cum s-ar zice, și nu prea am indicații din alea precise de genul „trebuie ținut 10 minute pe foc mic”; eu sunt mai mult „îl fierbi până e gata” 😁, tocmai de aceea promit să nu vă bat la cap prea mult cu articole din grădina Laviniei.

Să o luăm cu începutul… Noi am început diversificarea la 6 luni, direct cu supă și piure de rădăcinoase. La sfatul doamnei doctor Culcer (pediatra noastră) am introdus mai multe legume de prima dată, fără teama alergiilor.. și realizez că nu am fost deloc speriată de acest subiect. Relaxarea asta a mea nu vine din inconștiență, ci din discuții purtate cu medici specialiști în pediatrie, dar și un celebru medic nutriționist. Toți m-au încurajat să hrănesc copilul fără temeri și anxietăți, și asta pentru că împărăteasa mea era hrănită exclusiv la sân (în continuare are parte de sân, și intenționez să o mai alăptez mult și bine). Astfel, experții mi-au spus că dacă eu am mâncat cam de toate și copila a fost bine, nu ar trebui să existe risc de alergie. În perioada alăptării exclusive regimul meu a fost unul destul de diversificat după perioada de colici (care la noi s-a relaxat după șase saptămâni), așă că nu am avut prea mari emoții.

Așadar în căminul nostru lucrurile chiar au decurs lin… în ce privește diversificarea, iar azi micul om din cuib a devenit arbitru culinar „chef gălușcă”, și se bucură de multe deliciozități preparate de mami. Nu îi dau sare, nici zahăr, bineînțeles nici miere… dar în rest îi fac multe, multe rețete.

Ficăței de pui cu mămăligă

Mie nu îmi place ficatul. Deloc. Încerc, totuși, să nu îi transmit asta micuței mele, iar pentru că este și foarte sănătos îi prepar măcar o dată pe săptămână o masă cu ficăței de pui. De exemplu i-am făcut ficăței împreună cu ardei roșu, ceapă verde și câteva bucățele de apio, călite toate la tigaie cu un strop de ulei de măsline, apoi am pus un pic de apă (ei îi gătim cu Bucovina) și le-am lăsat să fiarbă sub capac, iar la final am adăugat un vârf de cuțit de unt și puțin oregano uscat. L-am servit cu mămăligă, și pentru că a păpat tot cred că „chef gălușcă” mi-a dat o notă bună.

În lucru…
Bun de servit

Pe grupul nostru de Facebook — Moms4Moms— m-am lăudat cu un cornbread bebelușesc, imediat mi-a fost cerută rețeta.

Cornbread bebelușesc

  • Ca ingrediente am folosit: 150 g făină albă, 250g mălai, 125g unt, două ouă întregi, trei linguri de cremă de curmale (curmale fierte și blenduite), puțină sare, un iaurt gras de 300 g, și un 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu +afine.
Ingredientele

Am topit untul și l-am lăsat la răcit, cuptorul l-am încins la 180 C. Am mixat puțin ouăle, apoi am pus sare și untul topit și le-am amestecat, adăugând iaurtul, apoi mălaiul și făina albă. Am stins bicarbonatul de sodiu în puțin lapte de bivoliță și l-am pus peste compoziție (se poate folosi praf de copt, eu am realizat că nu aveam în casă). Pentru că nu îi dau puiului meu încă zahăr am îndulcit cornbreadul cu crema de curmale, motiv pentru care a ieșit și maroniu la final nu galben. Înainte de a-l pune în cuptor l-am ornat cu afine. La cuptor se ține cca. 40-45 de minute, până trece testul scobitoarei.

Cremă de curmale în loc de zahăr
Pregătit pentru cuptor
Proaspăt scos din cuptor
Servit dimineața

Să aveți spor la gătit. Să fim bine, să fie sens ❤️ #stămîncasă

LauraMom

Lasă un comentariu